Čidlo na tlesknutí


 

      Čidel je nepřeberné množství, pomocníci kteří za nás spínají spotřebiče. Každý z nás se setkal s dveřmi které se nám sami otevřeli, světlem na chodbě které se rozsvítilo díky naší přítomnosti. Čidlo na tleskání je běžná věc a každý tak může mít doma trochu Sci-Fi.



Pohybová čidla zná každý a netřeba jej podrobně popisovat. Posuvné dveře v obchodech, chodbová světla v panelových doměch, halogenové lampy na zahradách či u garáží. Tyto čidla spínají jakýkoliv spotřebič (viděl jsem toto čidlo spínat v bludišti vysavač, slouží tak pro vylekání bloudících lidí). U čidel se dá nastavit intenzita okolního světla pro sepnutí, tzn. že například ve dne čidlo nereaguje na pohyb a sepne až ve tmě. Doba po kterou je spotřebič napájen proudem od sepnutí pohybu. A samotná citlivost senzoru pohybu. U čidla na tleskání je ještě nastavitelná citlivost zvuku. To je však někdy nepraktické, protože při největší citlivosti čidlo reaguje i na lidský hlas. Pokud se citlivost jemně pošteluje, je tento přístroj schopný reagovat pouze na tlesknutí které vydává velmi vysoký tón.

Panlux SL2150
Nedoporučuji čidlo montovat na místa, jako předsíň, obývací pokoje, kuchyně atd. Na těchto místech trávíme více času než-li na jiných a tím se zvyšuje riziko nechtěného sepnutí. Při fandění u sportu v televizi, si neodpustíme výkřiky a potlesky, v kuchyni nám občas něco zacinká a spadne. Osobně doporučuji např. WC, koupelnu, špajzku atd. Přijdete na záchod, tlesknete a světlo svítí. Osobně jsem si na toto místo čidlo namontoval a funguje naprosto bez problému. Jediná nevýhoda kterou tyto čidla mají, že se na opětovné tlesknutí nezhasnou. Po prvním tlesknutí se mašinka sepne a vydá impuls žárovce. Od této chvíle běží čas který se na čidle dá nastavit. Pokud někdo tráví na tomto místě více času, jednoduše si přepne páčku na stále svícení.

 Při koupi tohoto čidla je však potřeba malinká úprava. Požadujete-li spínání pouze tleskáním, je třeba např. papírkem zaslepit čidlo pohybové a zaklapnout kryt. Pokud tak neučiníte, čidlo bude snímat pohyb i zvuk zároveň.