Jsou naše děti na Internetu v bezpečí?

Moderní technologie nás obklopuje čím dál tím více. Usnadňuje nám čas i práci, baví nás či motivuje. Má však i své stinné stránky. A právě to může zásadním způsobem ovlivnit Vaše dítě. 

Narušit mu psychiku, vývoj apod. Jste rodič a stejně tak, jako to funguje v přírodě i vy máte povinnost chránit Vaše dítě před vším co by zásadně mohlo ovlivnit jeho vývoj. Položím jednu základní otázku. Víte do posledního puntíku co Váš potomek dělá na Internetu? Jaké webové stránky navštěvuje, s kým je v kontaktu na sociálních sítích, jaké hraje hry.. zkrátka máte kontrolu nad tím s čím přichází Váš potomek na Internetu do styku? Nejde o nedůvěru či o narušení soukromí. Nikdo Vás nenutí číst kompletní konverzaci Vašeho potomka a jeho nejlepšího přítele. Jde pouze o kontrolu. Na Internetu a hlavně na sociálních sítích číhají lidé, kteří mají jen krůček k trestné činnosti. Pomyslný krůček může vyvolat např.profilová fotografie Vašeho potomka – a je úplně jedno zda-li se jedná o děvče či chlapce. Navážou pod falešnou identitou s Vaším potomkem kontakt a problém je na světě. Naše děti pak pod strachem nic neřeknou a raději postupují dle pravidel vyděrače. Dojdou i tak daleko, že druhá strana pak vlastní obnažené fotografie našich dětí, nebo se dokonce fyzicky sejdou s dotyčnou osobou. Riziko je tak opravdu obrovské. Blíží se do kin dokument natočený v naší domovině – v České Republice.







Doporučuji každému naivnímu rodiči shlédnout alespoň trailer. Že nevíte o drsném světě do kterého pouštíte své potomky každý den, neznamená že tento svět neexistuje. Jakmile otevřete dveře do tohoto neomezeného a nekonečného světa, změníte názor. Pokud jste si vědomi nebezpečí a ptáte se jak tomu všemu zabránit, mám jednoduchou odpověď. Mějte kontrolu nad tím, jakým způsobem tráví čas Váš potomek na Internetu.

Jak tomu zabránit?

Ti zdatnější si pomůžou sami. Pár minut ve vyhledávači Vám prozradí jakým způsobem omezit a zabezpečit počítač. Ve Windows 10 je přímo integrovaná funkce „rodičovská kontrola“. Ta Vám sice nepomůže v situaci jako je uvedená ve videu, ale zamezíte dalším rizikovým faktorům. Další variantou jak neomezovat, ale mít kontrolu jsou nejrůznější programy. Ten který Vám zajistí maximální dohled nese v názvu „Keylogger“. Těchto programů je velmi mnoho a tak vybrat ten správný Vám zabere určité množství času. Sloučit tento program se systémem může být také oříšek, jelikož některé antiviry tyto programy vyhodnocují jako viry (přeci jen sbírají veškeré – a to i citlivé informace).
Méně zkušení uživatelé se pak musejí obrátit na odborníky aby jim pomohli ochránit jejich děti. Stejně jako mnoho zkušených odborníků IT i LIRFA Vám pomůže. Je velmi důležité posbírat potřebné informace a navrhnout ideální řešení.

Doba pokročila

Toto téma je velmi citlivé a věřím, že rozděluje rodiče na několik skupin. Nemohu soudit a vybrat, která skupina má pravdu a ostatní rozhodnutí je nemorální a nevýchovné. Důležitý je však výsledek a tím je ochránit naše děti. Pokud chytnete své padající dítě když zakopne v reálném světě, měl by Váš rodičovský instinkt zafungovat i když se jedná o pád v tom virtuálním. Rozhodnutí je však na každém z nás…

Komentáře

  1. Podle mě děti toho umí mnohem více než třeba můj starší syn, které mu bude už 25 let. Na zahradě je nainstalovaná kapková závlaha a můj šestiletý syn ji dokáže normálně zapnout přes aplikaci, a to jsem mu s tím nemusel skoro pomáhat. Za mě to budou mít dnešní děti v životě mnohem lehčí.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Váš příspěvek bude schválen pouze v případě, že neobsahuje odkaz na externí web.