Mrak alá Lustr

Už je to nějaký pátek co jsem někde na Internetu ve zprávách četl článek o mraku, který problikával a simuloval blesky. Uvnitř byl zabudovaný reproduktor, ze kterého vždy po záblesku zazněl hrom. Na koukání poměrně zdařilá záležitost, ovšem bez budoucnosti. Co s takovým mrakem? Když by se ale trochu upravil, je to ideální osvětlení do dětského pokojíčku. 




Tento "projekt" mám v hlavě již několik let. Bohužel nebyl čas (když byl, tak nebyla chuť) k nějaké realizaci a tak se celá událost jen odsouvala. Všechno má své hranice a nic se nemá přehánět. A tak jsem si vše řádně promyslel a naplánoval. V podstatě nejde o nic náročného a tak by realizace neměla být zdlouhavá ani komplikovaná. Praxe to jen potvrdila. Efekt samotného mraku ovlivňuje LED světlo. Bez něj celý mrak vypadá spíše jako vypraný pudl nešikovnou hospodyní. Je důležité vybrat správnou základnu. Hojně se používají papírové lucerny a další již hotová stínidla. Ty jsou ovšem kulatá a pro mou vizi nevhodná. V obchodě Pepco jsem tedy zakoupil poměrně lehký, průhledný, plastový box za cca 90Kč. K tomu přidáme pár centimetrů LED pásku (v tomto případě nejde doslova o pár) s čipy 3528 (nehřejí se a dlouho vydrží) v barvách teplé a studeně bílé. Plastový box bude otočený dnem vzhůru a uvnitř schovám ještě dvě teple bílé LED bodovky GU10. A protože v místnosti kde bude lustr není vypínač č.5 (dvě klapky na samostatné ovládání dekoračního světla a bodovek), ale jen č.1, zakomponuji do lustru samostatný vypínač právě na bodovky. Na dílně jsem našel jen černý, hodila by se sice bílá barva, ale jde o první "pokus". 



Důležitý a hlavně základní materiál - samotný mrak je vlastně jen výplň polštáře. Nejedná se o vatu, jak se na první pohled může zdát. Výplň jsem zakoupil v obchodě Jysk za asi 99Kč. Celkem mě překvapilo, že Jysk prodává samostatně výplň do polštáře v podobě polštáře, ale polštář to není :) Jedná se o jakýsi pytel, který je podobný polštáři, má však velmi jemný obal a tak se snadno protrhne. Snad každý kus, který jsem vzal do ruky měl na své obalu nějakou ďuru. 





Plastový box jsem tedy otočil dnem vzhůru. Zhruba do středu jsem provrtal hák na přichycení kabelu a pro jistotu zatavil tyčinkou z tavné pistole. Další na řadu přišlo lepení LED pásku, které jsem nalepil chaoticky - náhodně. Nechtěl jsem aby ve výsledné kvalitě byla vidět pravidelnost, ale zase se mi nechtělo pájet několik kousků samostatného pásku zvlášť. V místech kde jsem měl pochybnosti a pásek by se teoreticky mohl odlepit, jsem opět použil tavnou pistoli. Po dolepení přišla na řadu elektronika (trafo 230V AC - 12V DC 1A) a patice GU10.



Pak přichází na řadu v podstatě poslední část - lepení výplně polštáře. To probíhá v podobě odtrhávání kusů výplně, následné kapání lepidla z tavné pistole a lepení na samotný plastový box. Jde to poměrně dobře, nedochází k odlepování a ani k odtrhávání již nalepených kusů. Materiál je celkem poddajný a po chvilce je hned vidět náznak výsledné práce.




Po dokončení celé vrchní straně jsem se pustil ještě do té vnitřní. Výsledná práce je velmi potěšující a není ani tak náročná. Celý výrobek není úplně lehký a tak doporučuji při zavěšování ke stropu a zapojování kabelů dbát opatrnosti a opravdu zajistit lustr proti možnému pádu. 








Jak jsem již zmínil, vypínač v lustru by v případě bytového vypínače č.5 nemusel vůbec být. A pokud ano, určitě by měl mít bílou barvu. Ta černá je opravdu rušivá a k lustru se moc nehodí. Výsledek je opravdu pěkný a rozhodně je zde prostor pro zlepšování. Při použití jednotky Sonoff a elektroniky pro LED pásky s použitím přes Wifi lze lustr ovládat kompletně skrze mobilní aplikaci. Lustr nemusí mít tvar podobné krychle či kvádru, ale tuším, že by mohl dobře vypadat i na rovném plexiskle. To však nechám na další upgrade :)



Komentáře