Recyklace, nebo další využití?


Globální oteplování jde z kopce, všichni řeší jak co nejméně zatěžovat přírodu, jak co nejefektivněji recyklovat, případně dále využívat. Odpad v domácnostech se třídí a biologická část se vrací přírodě. Tak jsem se rozhodl...
zaměřit na kancelář a dílnu. Ta je totiž součástí mého elektro-servisu a odpad jako každý servis také produkuje. O odpad z elektroniky je poměrně dobře postaráno. V praxi to funguje tak, že pokud je u poškozeného zařízení nerentabilní servis, je kompletně rozebrán do posledního šroubku. Některé na trhnu nedostupné součástky, případně části plně funkční a časem nepolíbené se schovávají jakožto náhradní díly. Zbylé části se třídí na plechy, plast, vodiče apod. Pro některé zařízení si pak jezdí sama společnost REMA.  

Co ale s ostatním odpadem? 



Dílna je několikrát do měsíce zahlcena kartonovým obalem, polystyrenem, nebo igelitovou výplní od dodavatelů náhradních dílů. A to byl asi největší problém. I ten má ovšem své řešení. Přestal jsem nakupovat výplně do balíků k zákazníkům a začal schovávat tu od dodavatelů - jak jednoduché.


Recyklace polystyrenu?


Po několika hodinovém bádání a přemýšlení jak se ekologicky zbavit polystyrenu, jsem nalezl článek - Mouční červi. Na první pohled dvě témata která spolu absolutně nemohou souviset, že? Naopak, mouční červi totiž polystyren pojídají! 



Moc jsem tomu opravdu nevěřil i tak jsem ale na dílnu zakoupil malou krabičku červů. Vyzbrojen základními informacemi o červech jsem se pustil do testů a řádně je nakrmil polystyrenem. Druhý den jsem nevěřil svým očím. Polystyren téměř zpracovaný (sežraný) a místo něj přibylo v krabičce jen pár kusů exkrementů, které v sobě nenesou stopy polystyrenu ani jiných špatně odbouratelných částic. Uchovávat červy ve větším měřítku nebude asi úplně snadné, ale výsledek stojí rozhodně za to! V současné době jsou u mě pojídači polystyrenu stále v testovacím režimu, přínosem je však to, že polystyren z mého servisu už nekončí na skládce, ani nikde jinde v přírodě. Jakmile polystyren do servisu vstoupí, již nikdy nevystoupí. 

Recyklovat karton/papír je zábava.



Přichází na řadu karton, kterého je také poměrně dost. Ovšem z dob základní školy si pamatuji, jak poměrně snadno papír recyklovat a dále využívat. Karton, papíry, letáky, papírová lepenka - to vše se dobře očistilo od sponek a jiných dalších materiálů. Vše jsem naporcoval na menší kusy (příště ideálně nějaká lepší skartovačka), šup s tím vším do velikého hrnce, přelít vroucí vodou z konvice a nechat chvilku odstát, papír tak nasákne vodu. Hrnec postavím na plotnu a začnu vařit. Ano, opravdu na sporáku vařím v hrnci papír. Po nějaké době vaření spolu s tyčovým mixerem vyrobím z papírů kaši a nechám ještě mírně povařit. Když už je mi chvíle dlouhá, chopím se hrnce a zbavím obsah veškeré vody. Skrze plátýnko odstraním z kaše zbylou vodu, nějaká však v kaši musí zůstat, jelikož pokud je kaše úplně bez vody, začnou se z ní dělat hrudky. A nyní přichází na řadu výroba. Ta už je individuální a chce to trošku fantazii. Vzal jsem první mísu která mi padla pod ruku a začal jsem s plácáním hmoty na povrch mísy. Je to trošku jako modelování. Uprostřed zasekl tužku na budoucí otvor pro kabel. Po zaschnutí jsem budoucí lustr natřel bezbarvým lakem na podlahy. Výsledek je patrný z fotografií..






Doporučuji do podobných výrobků jako zdroj světla použít LEDky.

Z televize lampička?


I z prasklé LED televize lze udělat zázraky. Je totiž úplně jedno jak hodně je TV poškozená. Za samotným displejem se totiž skrývá několik vrstev (které lze také využít), ale pro mě byla nejdůležitější část až ta poslední. Jedná se o jakýsi kus plexiskla, který je podsvícený. Pokud tento plast vyjmu a ze spodní strany přiložím LED pásek, vypadá to asi takto..


Toto "plexi" bylo použito z TV, která je nasvícená po celé spodní vaně (starší typ LED). Ty novější TV jsou nasvícené podobně jako displej u přenosného počítače, tedy jen z jedné strany z boku. Po nasvícení jsem plast nahřál a zkroutil do nějakého čehosi.. 



Šlo samozřejmě o první testování a tak výsledek není ještě dle mých představ. Důležitý je ale plán a dávka trpělivosti. Pokud TV úplně nerozebereme, ale jen očešeme od zbytečných částí, lze s troškou zručnosti vyrobit klasické osvětlení typu LED panel.




Potíž je v tom, že samotné LEDky jsou na 94V. Osvětlení je ovšem velmi silné a velmi dobré. Tímto způsobem lze použít nejen TV, ale všechny LED displeje, tedy i z laptopů, tabletů apod. Další využití elektrozařízení je nespočet a fantazii se meze nekladou. Je však důležité, aby zbylé nepoužité díly nebyly vyhozeny jen tak ledabyle do koše. Tím by vlastně celý proces ztratil smysl.












Komentáře

  1. Při pohledu na úvodní fotku jsem si říkala, že to by se nehodilo ani jako zahradní nábytek na chatu :-D zajímavé s těmi červy, kdybych na to měla žaludek, tak bych do toho šla. Já věci obecně nerada vyhazuji a vždy se je snažím ještě alespoň nějak upotřebit, ale vy jste tedy podstatně vynalézavější :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Váš příspěvek bude schválen pouze v případě, že neobsahuje odkaz na externí web.