Lightning vs. USB-C

 

Jedno z opravdu velikých témat. Který konektor je ten správný? Téma dosáhlo už takových rozměrů, že i jablíčkáři volají po změně konektoru na micro USB-C. Aby se uživatel zajímal o tuto problematiku, či mohl volat po micro USB-C konektoru, musí být majitel nějakého jablečného zařízení. Tím pádem používá lightning konektor. Pokud vlastníte Androida a voláte po USB-C konektoru, patrně se nikam nedovoláte. Vám bude stačit pořídit si jeden z novějších zařízení s Androidem a Váš problém bude vyřešen. To se ovšem nedá říct o uživateli jablečňáku. 


Abych Vás dlouze nenapínal, případný přechod Applu na USB-C jablečňákům způsobí jen problémy. Lightning konektor je tu s námi od roku 2012 kdy byl prvně představen jako nástupce 30pin konektoru. Od té doby s ním nabíjíme mobilní telefony, tablety, sluchátka apod. Micro USB-C se prvně začal objevovat kolem roku 2014, ale masové rozšíření začalo panovat až v posledních pár letech. Na rozšíření tak reagoval i Apple, kdy z klasického USB ve svých laptopech a iPadech přešel na typ USB-C. Diskutovat o tom, proč je v klasické variantě USB-C lepší jak USB asi nemá smysl. Několikrát se nám všem povedlo otáčet flash disk tolikrát než správně zapadl do zdířky USB (někdy si přijdu, že ta fleška má snad 10 stran a správná je jen jedna). Bavíme se ovšem o její zmenšenině - micro. A tady je ten problém. Všechny tyto konektory se prostě lámou. 


Jakmile máme na konci kabelu konektor s dutým koncem, je více než logické, že v protikusu který je v zařízení musí něco vyčnívat aby do sebe konektor zapadl. Ať už je to tedy již zmíněný micro USB-C, nebo jen micro USB, ale také HDMI apod. Všechny tyto konektory se při opakované manipulaci lámou. 

Aby také ne. Konektor na konci našeho napájecího kabelu vlastně slouží jako takové malé kleště, které uchytí protikus a při špatném tahu ho prostě ulomí, nebo úplně sedřou kontakty. Tato závada se projevuje u všech typů konektoru, kde dochází k časté manipulaci. Asi se Vám nepovedlo vylomit HDMI konektor ve Vaší grafické kartě. Ale možná už někdo slyšel o vylomeném HDMI konektoru třeba v PS4. Právě herní konzole se často stěhují, lidé je přenášejí, přepojují apod. Prostě ve zkratce - dle dostupných informací přiřazujeme vylomený HDMI konektor nejčastěji k herním konzolím. 

Potvrzují to i opravy u mě na dílně, kdy se několikrát do měsíce setkám s vylomeným HDMI na PS4 a ještě častěji s vylomeným micro USB konektorem v telefonu. Nepopírám, že jsem nikdy neprováděl opravu lightning konektoru. Ovšem žádná z oprav nebyla způsobená mechanickým poškozením napájecím konektorem. Buď do iPhonu nelze kabel pořádně zastrčit protože se v konektoru v telefonu usadí nečistoty (pak je stačí opatrně párátkem vydloubat). 

Nebo se jednalo o vytopený kousek, kde došlo ke korozi kontaktů. Pokud si to tedy shrneme, všechny zmíněné konektory USB, HDMI apod mají v konektoru v zařízení malý jazýček. V kabelu je v konektoru dutinka, která při špatné manipulaci jazýček ulomí. Pak je na výměnu celý konektor, což obnáší kompletní demontáž zařízení - u mobilních telefonů odlepení - výměnu konektoru a opětovnou montáž. Kdežto u lightning konektoru je to přesně opačně. 

Dutinka je schovaná v zařízení a jeden veliký jazýček v kabelu. Jazýček je zde ale o dost silnější a robustnější. Pokud se Vám i tak povede jazýček ulomit, jednoduše pořídíte jiný kabel. Pokud tedy porovnáme oba druhy konektorů, jasně vede právě lightning konektor. Právě to je hlavní důvod, proč pevně věřím, že Apple nepovolí pod tíhou tlaku zákazníků a nechá svůj vlastní konektor, případně zruší i lightning a nebude vůbec žádný. Bezdrátové nabíjení je již dnes na velmi dobré úrovni a zařízení tak bude ještě odolnějším.

Komentáře