Chytrá domácnost - Sonoff

 

Domácnost která uvažuje a přemýšlí je dnes velikým trendem. Ať už z pohledu jistého komfortu, nebo úspory energií. Očekávaný výsledek však nemusí být plně uspokojující. Důležité je návrh a samotné nastavení. A právě na to bych se v dnešním článku rád zaměřil.

Pokud se rozhodnete pro chytrou domácnost, nebo o ní teprve přemýšlíte a váháte - jedna z otázek které je třeba vyřešit je - kterou? Pochopitelně je řeč o značce chytré domácnosti. Dnes je totiž mnoho výrobců a značek, které se tomuto odvětví věnují a každá má nějaké nedostatky a nějaké klady. Osobně jsem se v minulosti z nějakého důvodu zakoukal do značky Sonoff (zkratka Smart ON OFF). Rovnou dopředu upozorňuji, že pokud budete chtít zahrnout kompletní domácnost do té chytré, pak Vás tato značka asi neuspokojí. Nemá tak široký záběr v sortimentu a marně tak budete hledat nějaké specialitky. ALE (ano, velkéma ALE) i má věta by se tak dala vyvrátit. Pohodlně se usaďte a jdeme na to.

Asi nemá smysl srovnávat značku Sonoff s jinou, protože to je na delší povídání. Možná se k tomu i do budoucna dostanu. Sonoff lze ovládat aplikací eWeLink. Ta je kompletně v češtině a nabízí opravdu veliké možnosti. 

Aplikace


Aplikace je velmi jednoduchá a není vůbec složité se v ní po chvilce bádání orientovat. Dokonce nastavit i takovou scénu (sled událostí na které sonoff reaguje s nějakým výsledkem) je velmi jednoduché a věřím, že si poradí i naprostý laik. 

Ovladače

Pokud máme spotřebič, který chceme ovládat (typicky třeba světlo) stačí koupit "ovladač" který je k tomu od Sonoffu určený. Pokud se tedy ovládání týká světla, můžeme zakoupit patici E27, která se do světla našroubuje místo žárovky. Ta se pak spojí s aplikací pomocí WiFi a už můžete ovládat buď jen přes telefon, nebo si vymyslet nějaké scény. Takto můžeme ovládat i spotřebič (boiler, el.topení apod.) pomocí chytré zásuvky. Počítač pomocí PCI karty a tak dále. Nelze takto ovládat např. kávovar a další zařízení, která i když jsou v zásuvce, potřebují nějaký kontakt. Typicky stisknout nějaké tlačítko. K tomu vám chytrá zásuvka na 230V nepomůže, jelikož do zařízení jen pustí šťávu. I tento problém se dá vyřešit, ale nastavit takové zařízení už musí elektrotechnik. 

Scény

Scénou chápeme nastavení nějaké události. Příklad - chci aby tohle světlo svítilo jakmile zapadne Slunce. A jakmile ráno Slunce zase vyleze, chci aby se to světlo zhaslo. Pro tento účel už musíme nastavit scénu, kdy zařízení řekneme, že při západu se má sepnout a při východu odpojit. Nastavit to lze i opačně. Takto můžete ovládat zařízení i na základě venkovní, nebo vnitřní teploty, počasí a tak dále. Možností je opravdu mnoho. Co se mi ale opravdu moc líbí, tak je spolupráce scény s aplikací "zkratky" v iPhonu. Jak možná víte, hlasová asistentka v iPhonech (Siri) neumí mluvit česky a ani na češtinu moc nereaguje. To ale díky spojení těchto dvou aplikací lze změnit.



V mém servise mám v obchodě napojené hlavní světlo, světlo nad pultem a LED pásky na stropě jako takovou oblohu. LED pásky se mi spínají pouze přes telefon a ovládám si je dle aktuálního rozmaru. Velké světlo a světlo nad pultem je ovládáno několika způsoby. Hlasovým povelem v češtině, polohou a časem. Příklad v praxi: Přijíždím do práce a světlo se automaticky sepne. Jakmile z místa odejdu - světlo se samo vypne. Pokud v práci jsem déle jak je pracovní doba, servis zavřu a světlo po pracovní době automaticky zhasne. (když světlo svítí i v době kdy je zavřeno spoustu zákazníků to motivovalo lomcovat s dveřma a až pak teprve zkontrolovat otevírací dobu). Když jde do práce někdo jiný v pracovní dobu a já se nemohu dostavit, světlo se automaticky sepne jakmile má být otevřeno. A přesně s koncem pracovní doby se vypne. Pokud jde do práce někdo mimo pracovní dobu (většinou kolegové volají kvůli alarmu), řeknu do telefonu, nebo hodinek "hey siri, zapni světlo na firmě". Fráze lze pochopitelně upravit. Podstatné je, že tomu Siri rozumí a zareaguje. Světlo pak opět skrze hlas i vypnu. 

Ovládání spotřebičů

Typicky to může být kávovar, konvice, televize a další spotřebiče, které jsou permanentně v zásuvce a spínáme je nějakým tlačítkem. Takové spotřebiče není možné ovládat "chytře" a tak jsou dvě možnosti. Buď si spotřebič koupíte ve variantě, kdy chytré bude již od výrobce. Pak ale nepočítejte s aplikací eWeLink. Nebo si takový spotřebič necháte přestavět na chytrý. Sonoff totiž vyrábí i takové spínače, které lze nainstalovat do takovýchto spotřebičů a po připojení vlastně simulují stisknutí toho spínacího tlačítka. Po instalaci a správném nastavení to v praxi může vypadat třeba tak, že Siri poprosíte o uvaření kávy (tím se sepne překapávač - pokud ho máte nastavený), nebo uvaření vody (pokud v konvici voda bude) a mnoho dalších věcí. Možností je opravdu mnoho.

Komunikace mezi sebou

Všechny tyto jednotky od Sonoffu ještě mimo to všechno komunikují mezi sebou. Respektive díky aplikaci lze sbírat data a na ty nějakým způsobem reagovat. Že neslyšíte když někdo zvoní u vás před dveřma, protože jste na zahradě? No, tak Sonoff Vám na té zahradě může třeba rozblikat světlo. Je to tiché a nepřehlédnutelné. U mě třeba tato komunikace funguje tak, že sbírám informace z teplotního čidla a na základě nastavení topím v mísnostech (na firmě máme jen přímotopy). Další výhodou je komunikace přes Internet. Takže ty dvě zařízení, které spolu komunikují nemusejí být ani v jedné místnosti, ani v jednom domě, ulici, městě, státě.. prostě chápete :) Opět - u mě to funguje ve spolupráci s alarmem. Jakmile se na firmě spustí alarm, doma se mi rozblikají žárovky (samozřejmě ne ty se kterýma normálně svítíme).

Závěr

Nastavení a variabilita této chytré domácnosti je upravdu veliká. Stačí si jen rozmyslet v jak velikém okruhu by chytrá domácnost měla pracovat a na základě toho pak vybrat domácnost, která odpovídá požadavkům. Osobně vnímám chytrou domácnost jako pozitivní přínos do života. Ruku na srdce, kolikrát se vám v životě vybavila myšlenka "vypnul jsem tu žehličku" nebo nějaký jiný spotřebič? 

Komentáře

  1. Také mám doma chytrou domácnost, a to i přesto, že jsme tomu moc nevěřili. Hlavní překážkou pro nás byl pomalý internet, ale po poradě s operátorem a technikem se vše vyřešilo. Teďka nám na internet jede téměř celý dům, včetně žaluzií, spotřebičů či klimatizace. Teď přemýšlíme i nad koupí zavlažovacího systému, který by měl být stejně intuitivní.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Váš příspěvek bude schválen pouze v případě, že neobsahuje odkaz na externí web.