Jak jsem přišel na simulátor - Ovladače LED V5

 

Původním záměrem bylo vytvořit jednotku pro dokonalou simulaci východu a západu Slunce s nočním přísvitem Měsíce. Tento světelný efekt byl v původním záměru určený pro akvarijní rybičky.

Vezmu to však úplně od začátku. Celý tento projekt vlastně vznikl u křepelek. Na zahradě za domem mám malou chatku, kterou jsem se před časem rozhodl předělat na "hospodářskou". Vyrobil jsem tedy několik klecí a věnoval se chovu křepelek. Po čase člověk postupně vychytává chyby a proces zdokonaluje. Krom plánu instalace vzduchotechniky, automatické doplňování vody a krmiva tu však právě bylo i světlo. Když jsem chatku s křepelkama navštívil v pozdních večerních hodinách, musel jsem si přirozeně rozsvítit. Na prudký nárůst světla však zvířata reagují hlasitým pokřikem a dalekými skoky. Normální člověk by tento problém možná vyřešil stmívající žárovkou a ovladačem ve vypínači. Či slabou svítilnou, která je pro sběr vajíček a základní kontroly plně dostačující. Jenže tento plán jde dotáhnout k úplné dokonalosti. Co takhle vyrobit jednotku. Která by simulovala svit Slunce a v noci Měsíce? A nemám tím na mysli jen obyčejné stmívání bílého světla, ale o kompletní barevné podání východu a západu Slunce. Jenže postupně se totiž k této základní myšlence začalo přidávat mnoho požadavků. Světlo lze využít v místnostech, kde je nedostatečné světlo, prakticky lze vyjmenovat mnoho využití. Tento nápad jsem přetlumočil kamarádovi, který zajásal se slovy "přesně tohle potřebuju pro svoje rybičky". Do toho okamžiku jsem vlastně ani netušil, že má doma 4 akvária. Celý proces tak dostal úplně jiný směr. Ovládání přes WiFi, vlastní aplikace, mnoho kanálů, jemné nastavení jasu, snadné ovládání a nastavení, reakce na čas. Po studování barevného spektra světla v určitou dobu a mnoho dalších X hodin bádání na jakém jádru jednotku postavit, přišel očekávaný výsledek. 

Co jednotka umí?

Jednotka je plně automatická, připojitelná k WiFi a ovládatelná přes jednoduchý graf. Intenzita světla lze nastavit od 0 (0%) do 1023 bodů, které pak představují 100%. Nastavení světla je tak velmi detailní a díky tomu, že jednotka aktualizuje data 4x za vteřinu, je výsledný přechod barev okem téměř nepostřehnutelný. Jednotka umí ovládat až 7kanálů, tedy sedm mínusových pólů LED pásků se zatížením 3A na jeden kanál. Cílem bylo ovládat LED pásky v určitý čas, v určitý den, v určitý měsíc. Jednotka si pamatuje data (čas i nastavení) v případě výpadku proudu. Po opětovném připojení se sama přizpůsobí danému času. Čas lze aktualizovat manuálně, respektuje zimní/letní čas. V jednotce se nachází integrovaná aplikace, kterou lze nastavit po zadání IP adresy. 



Aplikace je pravidelně aktualizovaná a její update lze provést automaticky, po výběru verze aplikace. Po zadání výkonu jednotlivých kanálů jednotka vypočítá odběr elektrické energie a ten lze zobrazit v přehledném grafu. Díky přehlednému grafickému rozhraní je možné nastavit intenzitu jasu každého kanálu/barvy LED pásku zvlášť. Navíc je možné nastavení grafu uložit a stáhnout do PC. Stejně tak je možné do jednotky nahrát soubor s grafem. Je tedy naděje, že si uživatelé budou mezi sebou vyměňovat data s nastavením jasu pro konkrétní typ akvária, biom či živočichy. 

Jednotka umí i otestovat jednotlivé kanály s nastavením intenzity. Je tak možné provést kontrolu správného zapojení, či si namíchat barvu RGB/W a zapsat hodnoty nastavení. 

Zapojení

Zapojit jednotku je velmi jednoduché, navíc pokud se to uživateli nepodaří na první pokus, má jich hned několik. Jednotka je vybavena ochranou proti přepólování. Jednotka má společné + kontakty. Tedy + je společné pro LED pásky, napájecí adaptér a i tuto jednotku. Označením pod pojmem "kanál" se rozumí - kontakty LED pásku. U jednobarevného LED pásku jsou jen dva vodiče. Jeden + a druhý -. + se tedy připojí na + ke zdroji jednotky, či rovnou napájecího zdroje. - se pak připojí na libovolné číslo kanálu. U RGB pásku jsou vodiče čtyři. R, G, B a +. Tedy RGB zapojíme samostatně na kontakt kanálu a + opět s + zdroje napětí. U RGBW pásku je 5 kontaktů. R, G, B, W, a +. Po zapojení a připojení k jednotce klikneme na nastavení a vybereme automatickou regulaci. Dále pak jednotlivým kanálům přiřadíme barvy pro přehledné budoucí nastavení. Připojit k jednotce můžeme i stávající LED světla z akvária. Je však nutné zkontrolovat, aby LED světlo nepřekročilo 3A/kanál. 

Napájení

Rozsah napětí je uváděn 12-24V DC. Jednotka neumí regulovat napájení mezi vstupem a výstupem, je tedy nutné 12V LED pásky napájet 12V DC zdrojem. 24V LED pásky pak 24V DC zdrojem o požadovaném výkonu. LED pásek tak nesmí na jeden kanál přesáhnout u 12V 36W a u 24V 72W.
Prakticky je však možné ovládat jednotku i LED pásky napětím v rozmetí 9-38V. Při 38V je maximální zatížení 3A/114W. 

Zapojení na původní LED pásek akvária

Je nutné přívodní kabel k původnímu LED svítidlu přerušit za napájecím adaptérem a případně starší ovládací jednotkou. Podle počtu žil, či barev je pak možné zapojit svítidlo do této jednotky. Napájení zůstává stejné. Lze použít i původní napájecí adaptér. Výkonnější LED svítidla obsahují více jednotlivých LED pásků. Po demontáži svítidla a úpravě napájení je tak možné ovládat i tyto svítidlo. Opět však musíme dodržet limity. 

Je to konec?

Závěrem? Podařilo se mi dostat na český trh tuto chytrou jednotku, jejíž menu je kompletně v češtině. Pravidelně aktualizovaná a připravená na nastavení dle potřeb uživatele, případně k uploadu souboru s již nastaveným grafem. Rozhodně je to teprve začátek a už se těším na další verze, které budou tuto jednotku posouvat zase dál.

Tento produkt s českou aplikací, návodem a plnou podporou a zárukou zakoupíte na:



Komentáře