PC jako multimediální centrum

program ke stažení na konci článku

Již delší dobu přemýšlím nad tím, jak z počítače udělat opravdu kvalitní multimediální centrum, které by bylo připojené k televizi (SCART, USB) a díky tomu se dalo surfovat na Internetu, poslouchat a stahovat filmy, nahrávat...
Vždycky jsem ale narazil na problém - Bootování systému. Nechtěl jsem 100 let koukat na logo XPéček, po startu vzít do ruky bezdrátovou klávesnici a spouštět nějaké programy...



Nedávno jsem však narazil na opravdu perfektní program nesoucí název XBMC. Jedná se o velmi kvalitní multimediální centrum s opravdu bohatou výbavou. Pokud nenajdete co potřebujete - jednoduše si zásuvný plugin vyhledáte na netu a instalujete. Výhody jsou:
  • počítač po zapnutí okamžitě bootuje XBMC (žádná XPéčka ani žádný jiný systém)
  • lze nastavit dálkový ovladač (na Internetu běžně k sehnání za cca 200Kč)
  • přehrává všechny video formáty, hudení a grafické soubory, lze načíst USB zařízení
  • po připojení k Internetu zobrazuje aktuální předpověď počasí ve vašem městě
    • stahuje informace o vašich filmech ze serveru www.csfd.cz
    • přístup k filmové databázi televizí NOVA, PRIMA, ČT1 - zdarma
  • výborný design při přehrávání MP3

Jako nevýhodu bych XBMC vytkl, že v základní instalované verzi neumí skoro nic a vše se do programu musí doinstalovat. Pokud si však na to vyhradíte nějakou volnou minutku a XBMC naučíte vše co by jste rádi, určitě bude velmi dobrým společníkem pro pořádání párty, sledování filmů a seriálů.



S přítelkyní na TV nekoukáme - je napojená na staré vietnamské hry :) Osobně se přikláním k verzi, že TV je neskutečný žrout času. Pokud se ale jednou za čas chci podívat na zprávy (nebo na nějaký ten seriál) vždycky využívám služeb multimediálního centra XBMC.

samotný program ke stažení ZDE
podrobný návod o instalaci, zásuvných modulech, instalaci CZ ZDE
plugin pro přístup k databázi TV ZDE

Komentáře